JOHN SKOGNES

BRUN PORSELEN

9. februar – 22. mars 2020 | Porselensmuseet

John Skognes jobber med en lang og krevende tradisjon innen keramisk kunst. Materialet formes med hendene og brennes i vedovner. Denne metoden åpner for det uforutsigbare som skjer med leiren inn i ovnen, som også gir fargenyanser uten bruk av glasur. Å mestre dette krever årelang erfaring.

Skognes har arbeidet med det samme grunnleggende håndverket siden 70-tallet. Han har vært tro mot prosess og materiale, og har gjennom årenes løp i tillegg utviklet de små variablene sakte men sikkert. Gjenstandene er holdt i en nøktern og tradisjonell fargeskala. De utstråler harmoni på en overbevisende måte. Skognes er inspirert av østens keramikk og da spesielt Japan og Korea. Men resultatene er selvstendige objekter som er løftet fram av en erfaren kunstner og med ved og luft fra Nissedal.

”Materialet er brukt på en rekke ulike måter, fra tradisjonelle teknikker til arbeider som like gjerne kunne ha tilhørt andre deler av kunstarenaen. (…) Men det er under ett en visuell sterk utstilling. I en større sammenheng, eller i konkurranse med større arbeider hadde denne type gjenstander lett blitt usynlige. Derfor skal kunsthallen berømmes for det utstillingsgrep de har foretatt. Og John Skognes skal berømmes for å skape gjenstander som avføder visuell fryd og danner kontraster til våre dagers ensformige gjenstandsverden.” – Erlend G. Høyersten (nåværende direktør på AroS i Århus) i tidsskriftet Kunsthåndverk, 2003

John Skognes er utdannet med Diplomeksamen i keramikk (1981), ved det som den gang het Bergen Kunsthåndverkskole. Han har deltatt på en rekke juryerte utstillinger både i inn- og utland, og er innkjøpt til en rekke samlinger. Skognes fikk seneste i år Statens seniorstipend for kunstnere. Han driver eget verksted på Fjone i Nissedal kommune.

VELKOMMEN TIL ÅPNING

9. februar
1400 grader / Porselensmuseet

Utstillingen åpnes av kunstneren selv.
Utstillingen vises fram til 22. mars.

Porselensmuseets åpningstider:
Onsdag – søndag: 11:00 – 16:00